Departamente
Diagnostic funcțional
Metoda de diagnostic funcțional permite descrierea stării și funcționării diferitor sisteme de organe, cât și determinarea performanței acestora. Aceste metode sunt foarte informative pentru medicul specialist în stabilirea diagnosticului final și sunt de regulă inofensive.
Electrocardiograma (ECG)
Electrocardiograma este o investigație recomandată pentru a monitoriza inima. Fiecare bataie a inimii se produce ca urmare a unui impuls electric generat de celule specializate de la nivelul inimii. Electrocardiograma – denumita si ECG sau EKG – inregistreaza aceste semnale electrice pe masura ce acestea traverseaza inima. Medicul va studia electrocardiograma pentru a identifica ritmul si modelul de aparitie a batailor inimii pentru a diagnostica diverse boli de inimă.
O electrocardiograma poate sa arate:
- dovezi ale maririi de volum a inimii
- semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii (boala coronariana)
- semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarct de miocard)
- probleme ale ritmului cardiac (aritmii)
- modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
- semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardita)
Electrocardiograma este un test nedureros, non invaziv si sigur care se efectueaza in cabinetul medical. Nu este nevoie de o pregatire speciala. Totusi, evita sa bei apa rece sau sa practici o activitate fizica imediat inainte de procedura.
Medicul va discuta cu tine rezultatul investigatiei. In general, daca acesta este normal, nu vei avea nevoie de teste suplimentare. Daca electrocardiograma deceleaza ca exista probleme la nivelul inimii, va trebui sa repeti investigatia sau sa efectuezi alte teste, cum ar fi ecocardiografia. Tratamentul va depinde de ceea ce a cauzat simptomele si va fi indicat de catre medic.
Spirografia
Spirografia este o investigaţie prin care este masurată capacitatea de respiraţie a plamanilor. Este primordial de efectuat spirografia, deoarece cu ajutorul acesteia printr-o ședință de doar 10-15 min se determină cantitatea de aer pe care o personă o inspiră și expiră la anumite intervale de timp, dar și volumul maxim de aer pe care îl pot conține plămânii. Această investigație este esențială pentru persoanele care au suferit de COVID-19 pentru a preciza că nu au rămas careva consecințe alarmante pentru sănătate. Această examinare este utilizată în scopul depistării afecțiunilor cronice ale plămânilor și a bronhiilor. Procedura este nedureroasă și inofensivă și nu implică costuri majore.
Electroencefalografia (EEG)
Electroencefalografia reprezintă o tehnica de înregistrare și interpretare a activității electrice cerebrale.
Electrozii amplasați pe scalp recepționează semnalele electrice, ce se formează în urma conexiunii și comunicării dintre neuroni și transmit datele la un calculator. Traseele înregistrate pe Electroencefalograma sunt succesiuni de unde sinusoidale sau ascuțite, sincrone sau asincrone, ce permit caracterizarea traseului că fiind fiziologic (normal) sau cu modificări lezionale ori iritative (patologic).
Se efectuează niște probe (stimulare luminoasă și sonoră intermitentă, hiperpnee) pentru analizarea reacțiilor creierului la ele. Interpretarea traseului se efectuează de medicul neurolog având competență în neurofiziologie.
Procedura este lipsită de oricare senzaţii dureroase, nu are contraindicații. Poziţia pacientului în cadrul examenului este şezândă într-un fotoliu.
Indicațiile pentru a efectua un examen EEG:
-Orice tip de pierderi de conștiență
-Epilepsia (stabilirea zonelor creierului implicate în lansarea unor accese, determinarea gradului de deteriorare a activităţii creierului în perioadele fără accese, monitorizarea efectelor medicamentelor anticonvulsivante, soluţionarea problemei cu privire la abandonarea tratamentului cu MAE)
-Lipotimie (sincope)
-Tulburări de somn cu caracter paroxistic (vorbire în somn, tresăriri în somn, somnambulism, enurezis nocturn (scăparea involuntară de urină în timpul somnului), bruxism (scrâșnitul dinților), pavorul nocturn, treziri bruște din somn cu frica, (coșmaruri,…)
-Accese de mişcări involuntare, de senzaţii sau emoţii neobișnuite, de comportament inexplicabil -Precizarea bioelectricității cerebrale la pacienţii cu cefalee (dureri de cap), amețeli, tensiune arterială instabilă, distonie vegetativă, tulburări nevrotice, encefalopatii discirculatorii, diminuări de memoriei
-Leziuni cerebrale traumatice (aprecierea gradului de severitate şi de recuperare eficiență a funcţiei cerebrale după trauma suportată)
-Stări după intervenţii neurochirurgicale
-Studierea stării funcționale a creierului la persoanele, la care metodele structurale de investigaţie (de exemplu, CT, RMN ) atestă absenţa patologiei structurii creierului, însă sunt prezente manifestări clinice de tulburare a funcţiei creierului
-Consecinţele accidentelor vasculare cerebrale, bolilor inflamatorii ale sistemului nervos central (meningită, encefalită, afectarea sistemului nervos central post Covid)
-Patologie perinatală a sistemului nervos
-Tulburări de comportament cu caracter paroxistic (inclusiv, fără afectarea conştiinţei)
-Episoade de oprire a activității, încremenire, cu fixarea privirii
–Ticuri
-Narcolepsie – episoade de somnolență diurnă excesivă; cataplexia (o forma a narcolepsiei) – slăbiciune musculară brusca că răspuns la furie, frica, bucurie, ce poate duce la cădere
-Paralizie totală înainte de a adormi sau imediat după trezire (somnul paralizant)
- Contraindicații pentru EEG
Nu există indicații clare pentru procedură. În unele cazuri, procedura poate fi dificilă din cauza rănilor deschise și a leziunilor care interferează cu conectarea electrozilor, precum și la copiii mici și persoanele cu anumite tulburări mintale – deoarece le este dificil să rămână calmi, necesar pentru examinarea și interpretarea corectă a rezultatului. - Pregătirea EEG
Nu luați anticonvulsivante, sedative și stimulente cu 3-4 zile înainte de examinare, limitați de asemenea cafeaua și ceaiul tare, băuturile energizante și ciocolata.
Înainte de procedură, capul trebuie spălat bine și curățat de produse de coafat, părul trebuie uscat.
Electroencefalografia este o metoda de diagnostic funcțional (nu substituie examenul clinic), ci ajută medicul neurolog la stabilirea diagnosticului, alegerea tratamentului, evaluarea maladiei.
Medicii Departamentului
-
ROȘCULEȚ Vadim
+Medic mamolog