Departamente
Lipoaspirația
Lipoaspirația este procedura prin care se îndepărtează o cantitate de grăsime aflată în exces într-o anumită porțiune a corpului și care nu poate fi îndepărtată prin dietă și sau activități fizice.
Lipoaspirația nu este o metodă prin care se tratează obezitatea ci o metodă de modelare a excesului de grăsime din anumite zone.
Dacă sunteți diabetic, fumător, aveți afecțiuni cardiace, renale hepatice sau pulmonare, istoric familiar de tromembolism, atunci riscurile intervenției sunt crescute.
Candidatul ideal pentru liposucție
- Este apropiat de greutatea ideală
- Dorește îndepărtarea unor zone specifice care prin dietă și sau activități fizice nu pot fi îndepărtate
- Greutatea este stabilă în ultimele 6 luni
- Tonusul și elasticitatea pielii sunt bune
- Nu prezintă piele căzută sau sorț abdominal
- Nu prezintă vergeturi marcate
- Are așteptări realiste
- Este stabil emoțional
- Înțelege riscurile intervenției
Tehnica
Intervenția chirurgicală se poate efectua sub anestezie generală sau sub anestezie locală potențată intravenos și durează în medie 2 ore. Depozitele adipoase ce trebuie îndepărtate sunt marcate printr-un desen preoperator, apoi sunt infiltrate cu o soluție de ser fiziologic rece adrenalinat (soluție Klein). După o perioadă de așteptare de 20 minute, se poate începe procedura de aspirație a grăsimii modificate de soluția introdusă, cu ajutorul unor canule conectate la un aspirator chirurgical. Cantitatea de grăsime extrasă variază în funcție de suprafață lipoaspirată, iar pentru a nu produce dezechilibre ale organismului în cazul unor depozite multiple, se preferă rezolvarea etapizată a acestora.
Postoperator o să rămâneți în clinică pentru 24 de ore după care puteți pleca acasă preferabil însoțit/a de cineva.
Este important de știut faptul că zonele operate prin metoda lipoaspirației vor deveni postoperator echimotice (vineții), tumefiate, moderat dureroase. De asemenea repausul relativ este necesar aproximativ o săptămână postoperator, în funcție de suprafața operată și de gradul de toleranță la durere a fiecărei persoane.
Deosebit de importantă este purtarea unor haine speciale elastice (garments : pantaloni, burtiera) începând din momentul terminării operației și încă 2-3 săptămâni postoperator. Rostul acesteia este de a împiedica (prin compresie permanentă) acumularea de sânge sau serozitați în zonele operate, determinând lipirea uniformă a tegumentului de stratul de dedesubt. La 6 săptămâni se recomandă începerea unui masaj progresiv la nivelul zonelor operate, care vor înmuia și uniformiză suprafațele respective.
De asemenea este important de știut că uneori grăsimea extrasă prin lipoaspirație poate fi folosită ca material de umplere pentru alte zone (buze, pomeți, fese, gambe, etc.)
Medicii Departamentului
-
Conțu Ghenadie
+Chirurg plastician, șef departament Chirurgie
-
Conțu Oleg
+Chirurg plastician, flebolog
-
Pașa Sorin
+Chirurg plastician
-
Musteață Adrian
+Chirurg plastician