Departamente
Terapie cu unde de șoc
Shockwave sau terapia cu unde de șoc este o nouă tehnologie care utilizează undele de șoc pentru tratamentul durerilor cronice ale sistemului musculoscheletal. Terapia Shockwave are la bază generarea unei energii foarte intense într-o perioadă foarte scurtă de timp (10 milisec), unda de șoc străbătând astfel țesuturile cu o viteză mai mare decât viteză sunetului. Terapia cu unde de șoc se aplică cu succes în ortopedie, medicină estetică și sport, în cursul de reabilitare și tratament a bolilor musculo-ligamentare și articulare.
Cum funcționează această terapie?
Unda de șoc creează o presiune mecanică asupra țesuturilor afectate, ceea ce duce la creșterea permeabilității celulare, crescând astfel microcirculația și metabolismul celular, grăbind vindecarea precum și dizolvarea depunerilor calcare.
Unda de șoc acționează asupra durerii prin 2 mecanisme:
- Hiperstimulare anestezică– când nervii asupra căreia acționează unde de șoc sunt hipestimulați atât de mult încât își scad activitatea – acesta este un efect temporar care apare la prima ședința.
Apoi prin stimularea în continuare a nervilor, în următoarele ședințe de terapie se trece de pragul limita, apărând astfel o recalibrare a perceperii senzației de durere.
Care sunt beneficiile terapiei shockwave?
-
- elimină durerea
- favorizează vindecarea
- crește circulația locală îmbunătățind astfel metabolismul tisular
- crește producția de colagen
- relaxează musculatura
- dizolvă fibroblaștii calcifiați
Avantajele terapiei shockwave:
-
-
- eficientă în 70-80% din cazuri
- tratarea durerii cronice
- creșterea mobilității
- fără medicamente
- terapie de scurtă durată – 10-20 min
- tratament nonchirurgical, noninvaziv
-
Se pot trata următoarele afecțiuni:
-
-
-
- Fasceita plantara – Pintenul calcanean apare sub călcâi sau în spatele călcâiului și se datorează unei inflamații de lungă durata ale fasciei plantare sau a tendonului achilean la locul de prindere al acestora de calcaneu. Terapia shockwave este capabilă să elimine simptomele putând să călcați iarăși cu toată forță pe picior fără durere.
- Durerea de șold – bursită trohanteriană, care se formează între mușchiul fesier mare și trohanter .
- Durere de genunchi– tendinită rotuliană manifestată prin durere la inserția tendonului rotulian
- Durere la nivelul tendonului achilean– tendinită achileana care poate să apară în urmă unor activități că alergatul, săritul sau alte traume
- Dureri de umăr –Terapia shockwave și a dovedit eficența în 81% din cazuri reducând durerea și crescând mobilitatea umărului. Dacă ai o activitate sportivă care solicită umărul, sau o durere la ridicarea brațului este posibil să scapi fără operație apelând la terapia cu unde de șoc.
- Dureri de cot – epicondilită medială și laterală reprezintă inflamația inserției tendoanelor musculaturii brațului și se manifestă prin dureri la nivelul cotului accentuate de mișcarea și mai ales rotația antebrațului
- Dureri de spate – Dacă te doare spatele, nu ești singurul. Aproape toate lumea la un moment dat a suferit de durere de spate, apărută la serviciu, în timpul activităților zilnice, sau în perioada de vacanță.
-
-
Întrebări frecvente:
Cât durează o ședința ?
Durata unei ședințe este între 10-20 de minute. Sunt necesare între 3-5 ședințe, cu o pauză între ele de 5-10 zile
Care este rată de succes al acestui tratament?
Statisticile mondiale arată o rată de succes de 77-81%
Acest tratament este dureros ?
În funcție de intensitatea durerii cu care se prezintă fiecare pacient tratamentul poate fii ușor dicomfortant pentru pacient, dar intensitatea tratamentului este adaptată la gradul de toleranță al fiecărui pacient.
Există durere după ședința de shockwave ?
Imediat după tratament durerea dispare complet, dar poate să apară ulterior o ușoară jenă, ce poate să dureze de la câteva ore până la câteva zile. În acest interval nu trebuie folosite gheață sau antiinflamatorii. Este recomandat punerea în repaus a zonei tratate pentru 48 ore.
Există contraindicații ?
Da, există următoarele contraindicații sau precauții :
-
-
-
- infiltrația cu cortizon trebuie să fie făcută cu cel puțin o luna înainte de terapia shockwave
- tulburări de coagulare a sângelui
- administrarea concomitentă a medicamentelor anticoagulante că heparină sau fraxiparine
- formațiuni tumorale în zona tratată
- sarcina
- diabet
-
-