Departamente
Tratament chirurgical în cancer mamar
Tratamentul chirurgical al cancerului de sân
Actualmente, a fost stabilit că la nivel global, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Pe de altă parte, cancerul mamar este maladia cu practic cele mai mari șanse de vindecare, dacă este depistată precoce.
La pacienții care suferă de cancer de sân (pot atât femei, cât și bărbați), celulele maligne atestă o dezvoltare necontrolată la nivelul țesutului mamar. Celulele de pe marginea canalelor și lobulilor de la nivelul sânilor cresc anormal, iar cancerul din interiorul sânului se poate răspândi și la țesuturi învecinate.
Factorii de risc și cauzele cancerului la sân
- Factorul genetic prezintă cauza cea mai frecventă în dezoltarea cancerului mamar. Cu părere de rău, femeile după vârsta de 50-60 de ani sunt mai predispuse la dezvoltarea acestui tip de cancer, dar după cum au demonstrat studiile recente, acesta ”întinerește” considerabil, fiind diagnosticat tot mai des în rândurile femeilor tinere.
- Stilul de viață nesănătos care presupune fumatul, consumul de alcool, alimentația de tip junk food sunt și ele printre factorii de risc. Astfel, persoanele supraponderale, mai ales după vârstă menopauzei, sunt cele mai expuse la îmbolnăvire.
- Vârstă înaintată la prima naștere.
- Tratament prelungit cu medicamente contraceptive
- Dezechilibre hormonale
- Expunere la radiații
Simptomele cancerului de sânEste absolut necesar să vă adresați medicului oncolog-mamolog dacă prezenați unele dintre simpomele enumerate:
- Modificări de formă, consistență, mărime, aspect la nivelul sânilor și al mamelonului
- Apariția unui nodul nedureros de cele mai multe ori la nivelul sânului sau al axilei
- Sângerări sau scurgeri de la nivelul mamelonului la strângerea acestuia
- Apariția crustelor la nivelul mamelonului
Diagnosticul și metodele de tratament pentru cancerul la sân
În diagnosticarea cancerului de sân este implicată o echipă multidisciplinară care include: medicul terapeut, mamologul, chirugul-oncolog, ginecologul, endocrinologul.
Diagnosticul precis este stabilit în urma unor investigații deseori de înaltă performanță, printre care:
- investigații de laborator
- ecografie mamară
- biopsia ganglionilor axilari
- mamografie
- scintigrafie osoasă
Mamografia ca metodă de verificare a stării sânilorGrație acestei proceduri pot fi identificate și tratate patologiile sânilor în etapa precoce.
La clinica Sancos dispunem de unicul aparat din țară Invenia ABUS- un sistem modern fără radiații cu raze X, pentru examinarea minuţioasă a stării glandelor mamare. Scanarea cu sistemul Invenia ABUS durează doar un minut pentru fiecare sân, iar la o singură procedură sunt identificate toate tumorile canceroase, dacă acestea sunt prezente. Scanarea se realizează în format 3D, iar datele obținute sunt analizate în mod automat cu ajutorul unui program special.
După diagnosticare medicul vă stabili schema de tratament în funcție de particularitățile individuale ale pacientului.
Intervenția chirurgicala pentru îndepărtarea cancerului de sân Chirurgia oncologică presupune extirparea țesutului afectat fară îndepărtarea totala a sânului (lumpectomie), extirparea totală a sânului afectat (mastectomie) sau extirparea sânului și a ganglionilor limfatici axilari (mastectomie radicală).
În cazul mastectomiei, în cadrul Clinicii noastre, avem opțiunea pentru pacienți de a apela la reconstrucție mamară – intervenția chirurgicală prin care este refăcut aspectul sânului. Echipa multidisciplinară formată din chirurg oncolog, mamolog și chirurg plastician, împreună cu pacientul vor stabili care este varianta cea mai potrivită pentru a crește șansele de vindecare.
Tipuri de operații de cancer de sân
Tipurile de operații realizate în vederea eliminării celulelor canceroase de la nivelul sânului sunt: Lumpectomia sau chirurgia conservatoare a cancerului de sân (excizie locală)
Se îndepărtează chirurgical țesutul tumoral, precum și țesutul din jur. Aceasta intervenție este opțiunea în cazul pacienților cu tumori care nu depășesc 2 cm în dimensiuni și este dublată de radioterapie.
MastectomiaPresupune îndepărtarea sânului și se realizează în cazul în care celulele canceroase nu pot fi eliminate sau anihilate prin alte tipuri de tratamente. Este o intervenție chirurgicală mai complexă decât lumpectomia și se realizează în cazuri mai grave. La rândul ei, când se optează pentru îndepărtarea sânului, exista trei abordări:
- Mastectomia totală – se îndepărtează tot sânul în vederea eliminării țesutului tumoral sau în scop preventiv.
- Mastectomie cu îndepărtarea nodulilor limfatici, radicală – odată cu sânul sunt îndepărtați și nodulii limfatici aflați în zona axilei.
- Mastectomia radicală extinsă – se înlătură sânul, nodulii limfatici, precum și mușchii din zona afectată.
RECONSTRUCȚIA GLANDEI MAMARE La ora actuală, sânul poate fi reconstruit. Departamentul de Chirurgie plastică şi Reconstructivă al Clinicii ”SANCOS” dispune de numeroase soluţii chirurgicale care va pot ajută să va recăpătaţi sânul pierdut. Astfel veţi putea reveni la o viaţă normală, fiind pe deplin o învingătoare în lupta cu cancerul.
Alegerea metodei de reconstrucţie a glandei mamare se discuta cu fiece pacientă. Se iau în consideraţie particularităţile locale a ţesuturilor, atitudinea pacientei faţă de o metodă sau altă.
Metodele inovative ale chirurgiei reconstructive permit redarea unor sâni maximal similari că formă şi aspect exterior celor sănătoşi.
Reconstrucţia formei sânilor feminini poate fi efectuată prin diferite metode:
Reconstrucţia cu ţesuturi propriii cu ajutorul lambourilor musculo-cutanate (lamoboul TRAM, lamboul DIEP, utilizarea unul lambou din muşchiului mare dorsal, lamboului fesier);Endoprotezarea glandei mamare (cu implant siliconic sau pe baza de ser fiziologic);
Combinarea celor două metode.
Reconstrucţia sânilor cu utilizarea implantului se efectuează în cazul rezecţiei glandei mamare cu păstrarea muşchiului pectoral. La prima etapă se aplică expanderul, care reprezintă o construcţie specială din silicon sub formă de sac gol, care se implantează în muşchiul pieptului. După operaţie, printr-un dispozitiv special se introduc mici porţii de ser fiziologic pe parcursul a 2-3 luni. Expanderul se măreşte treptat, întinzând muşchiul şi pielea deasupra acestuia. Apoi se procedează la a două etapă a operaţiei, când expanderul se îndepărtează, iar în cavitatea formată se implantează o proteză de glandă mamară.
Reconstrucţia sânilor cu utilizarea ţesuturilor proprii ale pacientuluiDacă glanda mamară este extirpată împreună cu muşchiul pectoral sau în cazul unei induraţiei (fibroze) a pielii după terapia cu raze, atunci se recomandă operaţia cu utilizarea propriilor ţesuturi ale pacientului. Dacă mărimea glandei mamare a pacientului este mică, atunci se realizează cu lambou toraco-dorsal. Mai întâi se dezinserează lamboul musculo-cutanat de pe spate, iar mai apoi se mută pe peretele toracic.
Lamboul TRAM (lamboul transversal al muşchiului drept al abdomenului), reprezintă una din renumitele realizări ale chirurgiei plastice moderne, fiid considerată cea mai bună metodă de reconstrucţie a glandei mamare. Pielea segmentelor inferioare ale peretelui abdominal anterior este ideal potrivită după culoare şi consistentă pentru restabilirea glandei mamare. Lamboul permite obţinerea unui volum suficient de ţesuturi şi a unei suprafeţe de piele cu lezarea minimă a zonei donatoare.
Această metodă de reconstrucţie a glandei mamare este mai complicată decât întinderea pielii. Pe de altă parte, când sânii sunt restabiliţi în întregime cu utilizarea de ţesuturi proprii, aceştia au un aspect natural.
MASTECTOMIA PROFILACTICĂMastectomia profilactică este o opțiune chirurgicală pentru persoanele cu risc sporit de cancer mamar.
Se știe, că mastectomia profilactică poate reduce riscul de cancer mamar cu 90-95% la pacientele cu risc sporit.
Criteriile de elecțiune a pacientelor pentru operația de mastectomia profilactică sunt:
- Testele genetice BRCA1 și BRCA2 pozitive;
- Anamneză familiară agravată de cancer mamar;
- Cancer mamar la un sîn;
- Radioterapie a cutiei toracice pînă la 30 de ani;
- Mastopatie, fără efect de la tratamentul conservativ și după rezecții sectorale repetate;
- Densitatea înaltă a sînilor sau sîni cu microcalcinate difuze.
Decizia în favoarea mastectomiei profilactice și reconstrucției mamare simultane poate fi luată de chirurgul mamolog și chirurgul plastician doar după o examinare minuțioasă a factorilor de risc prezenți la pacientă și în deplin acord cu aceasta.
Operația de mastectomie profilacticăOperația de mastectomie pofilactică se efectuiază cu anestezie generală. Varianta de acces pentru in fiecare caz este individuală, în dependență de prezența și sediul cicatricelor după rezecțiile mamare sectorale anterioare. În aceată operație nu este afectat refluxul limfatic din axilă, deci nu urmează staza limfatică a extremității și recuperarea e mai rapidă. Reconstrucția sînului se efectuiază cel mai frecvent cu aplicarea implantelor mamare.
Dacă cancerul mamar a afectat un sîn, iar celalalt e aparent sănătos, poate fi efectuată și mastectomia profilactică contrlaterală (la sânul fără cancer la moment).
Reconstrucția sînului poate fi efectuată în aceiași operație simultană mastectomiei profilactice.
Medicii Departamentului
-
Conțu Ghenadie
+Chirurg plastician, șef departament Chirurgie
-
ROȘCULEȚ Vadim
+Medic mamolog