Cabinet personal

23.10.2013

IMPACTUL MIGRAŢIEI DE MUNCĂ ASUPRA STĂRII DE SĂNĂTATE A MIGRANȚILOR

 

În contextul actual, marcat de criza economică şi de tulburările politice din ţările vecine, aspectele legate de sănătatea migranţilor, capătă o importanţă din ce în ce mai mare nu numai la nivel de țară cît și la nivelul UE. La ora actuală, Republica Moldova este una dintre ţările lumii cele mai afectate de emigrarea cetăţenilor săi peste hotare în scop de muncă, fie sezonieră, fie pe termen mai lung. Dezbaterile pe această temă arată că cetăţenii europeni se tem că sistemul de sănătate va fi utilizat necorespunzător şi că aceste grupuri ale populaţiei vor reprezenta o povară pentru serviciile medicale, favorizând, în acelaşi timp, răspândirea unor boli infecţioase. În acest context, este necesar de a cunoaşte şi de a monitoriza starea de sănătate a migranţilor în vederea asigurării unei securităţi epidemiologice naţionale. Migraţia constituie un stres enorm, ducînd la schimbări de comportament, la reducerea sau creşterea motivaţiei, în abordarea de sine sau viziunea asupra întregului sistem.

Migranții sunt categoria care prezintă o vulnerabilitate mai crescută la boli, din diverse motive: stare socio-economică precară, acces limitat la asistenţă medicală, lipsa de informare cu privire la accesarea serviciilor de sănătate, stigmatizare şi discriminare din partea societăţii.

Şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, e de părere că statul nu are suficientă grijă de sănătatea moldovenilor aflaţi peste hotare la muncă, indiferent că e vorba de cei care muncesc în Vest sau în Est. Tocmai din acest motiv, spune Victor Lutenco, recent a fost creat un grup de lucru în cadrul Biroului care va avea in sarcina includerea în programele de sănătate a migranţilor moldoveni. O primă realizare a acestui grup de lucru a fost obţinerea unei reduceri de 75 la sută la procurarea poliţei de asigurare obligatorie acoperita de autoritatea din domeniu de la Chişinău, înlesnire valabilă pentru tinerii moldoveni care studiază peste hotare.

„Acum vom încerca să căutăm modalitate prin care să cointeresăm şi să motivăm cetăţenii noştri de peste hotare să participe în sistemul de asigurări din Republica Moldova chiar dacă pot beneficia de el o săptămână pe parcursul unui an, sau o lună pe parcursul unui an. Respectiv şi contribuţiile lor să fie pe măsură şi să-şi ia maxim avantaj din participarea în acest sistem pentru sănătatea lor şi a familiilor care au rămas aici în ţară.”.(Sursa )

Un pas important în acest sens este efectuat și de Clinica SANCOS, care la moment este în curs de realizare a unui proiect social care vine în scopul susținerii migranților moldoveni din Italia. Proiectul urmează a fi realizat în perioada 24-25 octombrie, 2014, la sediul Asociaţiei Culturale “FRATERNITA MONDIALE”, Florenţa (Italia), str. Generale Carlo Alberto,15 şi vine în sprijinul migranţilor care sunt în dificultate (statut ilegal, lipsa poliţei de asigurare medicală sau în situaţii de vulnerabilitate socială), pentru a preveni situaţiile critice de sănătate.

 

În acest sens, va fi organizat un centru mobil de sănătate, unde moldovenii care locuiesc în Regiunea Toscana, vor avea posibilitatea gratuit să verifice starea sănătăţii la următorii medici specialişti: terapeut, cardiolog, ginecolog, urolog, dermatolog, neurolog, ORL, psiholog, imagist (cu examinare ultrasonografică), cît şi să efectueze teste şi analize de laborator.Vezi detaliile aici .

Medicii de la SANCOS, spun că moldovenii care lucrează în ţările din spaţiul post-sovietic, cel mai des, se îmbolnăvesc de tuberculoză, din cauza condiţiilor nocive de muncă. Iar majoritatea conaţionalilor din UE revin acasă cu maladii oncologice, provocate de stres şi oboseală.

Potrivit datelor, majoritatea migranţilor se adresează târziu după ajutor, în faze avansate ale bolii. Printre ei sunt şi multe femei însărcinate.

”Conform statisticii interne de la noi din Clinică, cel mai frecvent migranții acuză dureri somatice, dereglări ale procesului de digestie, crize hipertensive, depresii sau discomfort emoțional, cefalee etc.

O problemă aparte o constitue genul feminin, care pe lîngă problemele generale de sănătate a migranților, au și probleme de sănătate caracteristice femeilor.

 Avem multe femei care se adresează în termenul de sarcină după 30 de săptămâni, acolo unde este deja dificil de intervenit din  punct de vedere al sănătății copilului și al mamei.” Spune D-l Valeriu Oglindă, Director General Clinica ”SANCOS”

 

Sperăm că realizarea acestui proiect să aducă benefici reciproce, atît pentru membrii diasporei care sunt în dificultate, cît și pentru noi ca specialiști.

Dialogul cu migranții va permite să identificăm factorii de risc ai stării de sănătate, să propunem soluții cu scop de profilaxie și menținere cît mai mult posibil, la un nivel acceptabil a stării lor de sănătate. Urmează să creăm o relație în  perspectiva comunicării on-line și utilizării preparatelor medicamentoase din R. Moldova. Nu în ultimul rînd ne interesează și promovarea serviciilor Clinicii ”SANCOS”.

Pentru orice detalii, lăsați-ne un mesaj

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
0
    0
    Coșul
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping
      Apply Coupon