флебология, лечение варикоза, flebologie

Flebologie - tratamentul venelor varicoase

Flebologie este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor sistemului venos. Cele mai frecvente afecţiuni tratate de către medicii flebologi, sunt venele varicoase, teleangiectaziile (vene spider) şi ulcerele de gambă. Medicul flebolog poate diagnostica problemele venoase prin utilizarea diferitor tehnici, de obicei incluzînd istoricul medical al pacientului, examinarea medicală, tehnicile de vizualizare a venelor şi implicând investigaţia cu ecograful Doppler, care foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza structura şi traseul venos. După stabilirea diagnosticului, specialiştii indică tipul de intervenţia chirurgicală necesar. Diversitatea formelor de varice impune indiscutabil o abordare individuală a tratamentului fiecărui pacient. Din acest motiv, clinica noastră aplică cele mai noi tehnologii in flebologie de tratare a bolii varicoase, adesea fiind combinate cu diferite metode.

Coagularea cu laser

Folosirea laserului în tratarea varicelui a primit denumirea de coagularea intravenoasă (EVLC, endovenous laser coagulation). La momentul actual flebologie cu laser reprezintă o alternativă minunată pentru metodele tradiţionale de tratament chirurgical al varicelui. Esenţa acestei metode constă în presiunea termică a laserului asupra peretelui vasului. În rezultatul acestei influenţe are loc inflamaţia aseptică a peretelui vasului, în rezultatul căruia secţiunea se cicatrizează repede. Metoda terapiei cu laser se deosebeşte printr-o siguranţă înaltă şi cu traumatizarea minimală a pacientului. Fibra optică cu laser se introduce în venă sub controlul ecografiei Doppler. Transmiterea radiaţiei se realizează prin conductorul de lumină. După aplicarea terapiei cu laser, de obicei, pe picioare se îmbracă un ciorapi tricotaţi de compresie. Aplicarea bandajului permite strângerea venelor, astfel pereţii lor se obliterează într-un timp mai redus. Totodată, nu este necesară aplicarea vreunei suturi. Zona prin care a fost introdus fibra optică cu laser se închide cu o bandă specială.

Avantajele metodei cu laser

- Nu necesită tăierea ţesutului. Se efectuează anestezia locală cu novocaină, cu un ac special se face o înţepătura în venă, prin care fibra optică se introduce în lumenul venei varicoase.
- Senzaţiile de durere sunt reduse la minim, pacientul are doar senzaţia de înţepătura în anestezie, despre care-i va vorbi din timp medicul.
- Coagularea cu laser poate fi executată în cadrul aceleaşi proceduri la ambele picioare, toleranţă la procedura este bună.
- Imediat după procedura pacientul poate pleca acasă. Capacitatea de lucru nu este perturbată, se recomandă doar respectarea condiţiei de a purta ciorapi de compresie.
- Un rezultat estetic excelent. După tratamentul cu laser piele nu rămân, exceptând rarele cazuri, un fragment de piele întunecată, care dispare după 2-3 luni.
- Laserul permite înlăturarea totală a materialului patologic venos fără intervenţie chirurgicală. Este eficient în scleroterapie pentru tratamentul ulcerelor trofice venoase.

Miniflebectomia

Tratamentul chirurgical al varicelui se practică de mai bine de 100 de ani. Îndepărtarea tradiţională a venelor varicoase (flebectomia) era efectuată şi continuă să se efectueze prin incizii relativ mari în anestezie generală sau anestezia medulară. Semnele rămase după flebectomie rămân pentru toată viaţă o amintire despre intervenţia suportată. Astăzi, însă, situaţia s-a schimbat. Esenţa flebectomiei estetice constă în înlăturarea venelor varicoase nu prin inciziile pielii, ci prin puncţie în anestezie locală. În acest caz rămân doar semne mici, care practic devin inobservabile după 3-6 luni. Rezultatele miniflebectomiei combinate devansează cu mult operaţiile tradiţionale la vene. 

Specificul tehnicii chirurgicale în flebologie

În fond, miniflebectomia a preluat ştafeta de la metodă eliminării afluxurilor dilatate de varice ale venelor magistrale după Narat. Anterior, pe linia varicelor se executau tăieturi în piele cu lungimea de la 1-2 până la 5-6 cm, prin care venele erau exteriorizate. Pentru a îmbunătăţi efectului estetic, a fost necesar să se elaboreze un instrumentariu, care permite să se facă acelaşi lucru, afectând minimal pielea. Astfel au apărut seturi de „cârlige” flebectomice de diverse dimensiuni şi configuraţii şi spatule speciale. Iar în locul bisturiului tradiţional au început să fie utilizate bisturie cu lama foarte îngustă. La modul ideal, semnele puncţiei cu timpul devin practic inobservabile.

Intervenţie ambulatorie

Traumatizarea minimă în cazul miniflebectomiei, precum şi riscul minor al intervenţiei permite executarea operaţiei în condiţiile staţionarului de zi. De regulă, pacientul se află sub observaţie timp de câteva ore după operaţie, după care poate pleca acasă de sine stătător. În perioada postoperatorie se va menţine modul de viaţă activ, este salutabil mersul activ. Incapacitatea temporară de muncă durează 7-10 zile, după care pacientul poate reveni la obligaţiile de serviciu. 

Indicaţii pentru miniflebectomie:

- Diametrul trunchiurilor varicoase ale venei safene mari şi mici de peste 10 mm.
- Efectele tromboflebitelor suportate ale trunchiurilor safene de bază.
- Efectele recanalizarii trunchiurilor după alte tipuri de tratament (EVLC, scleroterapie).
- Eliminarea unor nodozităţi varicoase foarte mari.
- Poate fi o intervenţie separată sau combinată cu tratamentul varicelui, fiind asociată cu tratamentul cu laser al venelor sau cu scleroterapie. Tactica de aplicare se determină individual, ţinându-se cont în mod obligatoriu de rezultatele scanării radiografice duplex a sistemului venos al pacientului.

Postoperator

Senzaţiile de durere, de obicei, nu sunt pronunţate, se administrează, după caz, dexalgina sau alt analgetic obişnuit. Peste câteva zile vânătăile se remit, induraţia, însă, poate persistă până la 2-3 săptămâni. Modificarea temporară a culorii pielii (hiperpigmentare) după flebectomie se atestă foarte rar şi dispare fără urmă peste 2-3 luni. 

Scleroterapia Foam-Form

Tehnica scleroterapiei cu spumă permite tratarea radicală a bolii varicoase fără recurgere la bisturiu. Spuma se prepară chiar înainte de procedura de tratament. Volumul spumei obţinute depăşeşte de câteva ori volumul iniţial al preparatului. 

Cum funcţionează scleroterapia?

Principiul de baza la tratamentului în boală varicoasă constă în distrugerea endoteliului patologic venos şi extragerea venelor varicoase. Scleroterapia este tocmai potrivită în acest sens. Mecanismul de acţiune a scleroterapiei constă în generarea cordon fibros între pereţii venelor dilatate de varice. Injectarea preparatului sclerozant duce la dizolvarea stratului intern al venei – intimei. Are loc golirea stratului superior, compus din ţesut conjunctiv. Alipirea pereţilor din spate şi din faţă a venei, compuse numai din ţesut conjunctiv, duce la fuziunea lor. Astfel venă se aplatizează şi concreşte. Circulaţia prin ea este stopată. Pentru a asigura succesul acestui proces este necesar că venele să fie strânse bine pentru un timp cu bandaj elastic sau cu un ciorap tricotat de compresie. 
Initial între pereţii venei se formează un strat fibros poros, care devine compact după 4-6 săptămâni. Eficientă scleroterapiei este determinată de concentraţia preparatului şi timpul de acţiune asupra peretelui venos. Anterior se practica scleroterapia cu sclerozante lichide, care, după introducere, erau spălate rapid de sângele din venă, acţionând un timp scurt. Deoarece sclerotereapia era aplicată în cazuri de varice neextins, numărul de şedinţe era foarte mare. 
Spuma stopează circulaţia în venă varicoasă, extinzându-se pe distanţe lungi şi asigurând un contact de durata cu peretele venos (circa 10 minute). Dacă în cazul scleroterapiei tradiţionale sunt necesare 10-15 injecţii şi 3-5 proceduri, scleroterapia cu spuma se limitează doar la 1-3 injecţii şi 1-2 prceduri. Scleroterapia cu spumă permite sclerozarea cu succes a venelor mari, lucru inaccesibil în cazul celei lichide. 

Microscleroterapia

Cauzele apariţiei steluţelor vasculare
Steluţele vasculare şi varicele reticular sunt unul din cele mai frecvente motive de adresare la medicii în domeniu flebologie. Steluţele vasculare (teleangiectaziile) sunt vasele sangvine safene dilatate de culoare roşie (arteriolele) şi de culoare albastră (venulele) cu diametrul de 0,1-1,5 milimetri. Teleangiectaziile nu prezintă vreun pericol pentru sănătate, însă le creează femeilor disconfort estetic. Cauzele apariţiei steluţelor vasculare n-au fost elucidate până la capăt. Se consideră că predispoziţia ereditară, dezechilibrul hormonilor sexuali feminini, solicitările îndelungate asupra picioarelor în poziţie verticală, sarcina şi naşterea favorizează dilatarea subcutanată a vaselor.
Adesea apariţia steluţelor vasculare este o consecinţă a administrării îndelungate a contraceptivelor hormonale. Teleangiectaziile apar şi în boală varicoasă, de aceea unii o califică drept stadiu incipient al varicelui. În structura steluţelor vasculare pot fi evidenţiate venele reticulare de alimentare, de unde îţi ia începutul reţeaua vasculară mică. Este necesar să se cunoască, că această patologie are doar o însemnătate estetică şi nu implică complicaţii grave. La momentul actual tratamentul constă în utilizarea consecutivă a microscleroterapiei şi, după caz, a unui laser vascular special. 

Tratamentul steluţelor vasculare

Microscleroterapia este procedura de introducere a preparatului în vinele minuscule şi steluţele vasculare. Tratamentul începe, de obicei, prin înlăturarea reţelei venoase mari după Foam-Form. Eliminarea reţelei venoase trebuie să anticipeze microscleroteratia steluţelor venoase. Pentru eliminarea steluţelor vasculare. Pentru eliminarea steluţelor se utilizează catetere speciale. După injectarea preparatului sclerozant în lumenul steluţei vasculare se produce o reacţie specifică, manifestată prin înroşirea, inflamarea vaselor. Se aplică concentraţii mici de preparate sclerozante: soluţie de fibrovein de 0,2% şi soluţie de aetoxisclerol 0.5%. Laserul se aplică pentru îndepărtarea steluţelor în locurile inaccesibile pentru scleroterapie şi compresie – pe faţă, gât, spate. Tratamentul cu laser este mai puţin eficient decât scleroterapia. Este necesar să se reţină că microscleroterapia în steluţele vasculare reprezintă o procedura cosmetică şi efectuarea ei nu exclude apariţia unor noi formaţiuni vasculare. Cu scopul prevenirii apariţiei teleangiectaziilor este necesar să se renunţe la contraceptive hormonale, să se administreze venotonice şi să se poarte ciorapi elastici de compresie. 

Servicii