Кабинет

22.10.2014

Clinica “ SANCOS” și-a încheiat cu succes misiunea din cadrul proiectului social Internațional ”SĂNĂTATEA TA- VIITORUL TAU”! 0

 

În perioada 23-27 octombrie curent, un grup de medici specialiști din cadrul Clinicii ”SANCOS” în parteneriat cu Asociația ”Fraternita Mondiale” din Italia, Florența și Biroul de Relații cu Diaspora care a organizat relația cu autoritățile publice locale, susținerea metodică și informarea populației, au derulat un proiect social în sprijinul migranţilor din regiunea Toscana, Italia care sunt în dificultate și anume – statutul ilegal, lipsa poliţei de asigurare medicală sau în situaţii de vulnerabilitate socială, în scopul prevenirii situaţiilor critice de sănătate.

 

La sediul Asociației din Florența, a fost organizat un centru mobil de sănătate unde aceste persoane au avut posibilitatea gratuit să-și verifice starea sănătăţii la următorii medici specialişti: terapeut, cardiolog, ginecolog, urolog, dermatolog, neurolog, ORL, psiholog, imagist (cu examinare ultrasonografică), au efectuat teste şi analize de laborator și cardiograme.

 

Unul dintre scopurile proiectului, în afara prestării serviciilor medicale, a fost informarea populației despre legislația ce ține de Asistența Medicală din țară. Migranții au primit informații despre semnificația procurării polițeleor de asigurare cît și utilizarea lor, beneficiile persoanelor asigurate cum ar fi procurarea medicamentelor compensate, consultațiile la specialiștii de profil, oportunitatea investigațiilor costisitoare programate în baza poliței, importanța atașării la un medic de familie de acasă și menținera unei legături viabile cu acesta, chiar și pe parcursul aflării peste hotarele țării.

 

Echipa de la ”SANCOS„ a făcut tot posibilul pentru a-i încuraja că pot reveni și beneficia de servicii medicale de calitate și investigații performante oricând și acasă. Dialogul cu migranții a permis identificarea factorilor de risc ai stării de sănătate, și oferirea soluțiilor cu scop de profilaxie și menținere cât mai mult posibil, la un nivel acceptabil a stării lor de sănătate.

Au fost consultate peste 150 de persoane, în special femei. Pentru fiecare persoană a fost emisă o fișă medicală, care include deciziile consultative a medicilor specialiști vizați cu posibilitatea unei relații de continuitate cu medicii de la ”SANCOS”. Persoanele consultate au fost profund cointeresate de înscrierea în lista medicului de familie la CMF ”SANCOS”, care este contractată de CNAM și oferă servicii de asistență medicală primară și specializată, acest lucru fiind posibil, dat fiind faptul că ne aflăm în perioada care permite înregistrarea sau schimbarea medicului de familie.

 

Dintre problemele depistate, cele mai frecvent întîlnite au fost durerile somatice, dereglări ale procesului de digestie, boli cario-vasculare, crize hipertensive, depresii sau disconfort emoțional,cefalee etc. Prezența femeilor a fost mai masivă,deoarece care pe lângă problemele generale de sănătate ale migranților, ele mai au și probleme de sănătate specifice ca urmare a nașterilor premature, avorturilor, dureri ovariene etc.

 

Toți participanții s-au arătat foarte receptivi și chiar impresionați față de inițiativa proiectului, motivînd că adresarea la un medic din Italia este foarte costisitoare, cu precădere pentru persoanele cu statut illegal, întrebarea cheie fiind dacă proiecte de acest gen vor mai fi desfășurate. La eveniment a fost prezent Dl. Marco Carraresi de la Consiliul Regional TOSCANA, care a susținut proiectul din partea oficialităților italiene locale. În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Consulatului General al Republicii Moldova din Milano care au efectuat o deplasare de serviciu in or. Firenze (Florenţa)și au prestat servicii consulare.

 

La finele proiectului a fost organizat un concert artistic cu participarea formației Catharsis.

 

Republica Moldova este una dintre ţările lumii cele mai afectate de emigrarea cetăţenilor săi peste hotare în scop de muncă, fie sezonieră, fie pe termen mai lung. Dezbaterile pe această temă arată că cetăţenii europeni se tem că sistemul de sănătate va fi utilizat necorespunzător şi că aceste grupuri ale populaţiei vor reprezenta o povară pentru serviciile medicale, favorizând, în acelaşi timp, răspândirea unor boli infecţioase. În acest context, este necesar de a cunoaşte şi de a monitoriza starea de sănătate a migranţilor în vederea asigurării unei securităţi epidemiologice naţionale.

 

Migranții sunt categoria care prezintă o vulnerabilitate mai crescută la boli, din diverse motive: stare socio-economică precară, acces limitat la asistenţă medicală, lipsa de informare cu privire la accesarea serviciilor de sănătate, stigmatizare şi discriminare din partea societăţii. Sperăm să obținem o relație de continuitate în timp cu persoanele care au participat în proiect, cît și să mai realizăm astfel de inițiative frumoase și utile atît pentru noi cît și pentru concetățenii noștri.                      

c01

c02

c03

c04

c05

c08

c007

Остались вопросы?

Для заполнения данной формы включите JavaScript в браузере.
0
    0
    Coșul
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping
      Apply Coupon