Кабинет

21.11.2013

Ziua usilor deschise la SANCOS către Ziua mondială de combatere și profilaxie a infecției HIV/SIDA

 

xbfnSIDA – este un sindrom care denumește totalitatea bolilor asociate infecției cu virusul HIV, infecție care duce la slăbirea si distrugerea sistemului imun. Aproape toate persoanele infectate cu HIV netratate vor dezvolta in cele din urma SIDA. HIV/SIDA  afectează in special populația tânăra, activă din punct de vedere sexual,, însa se poate transmite si de  la mama la făt in cursul nașterii sau prin alăptare.

 Primele  8 cazuri de infectare cu virusul HIV in Republica Moldova s-au înregistrat in anul 1987. De atunci cifra celor infectați a ajuns la mai mult de 7 mii de persoane înregistrate oficial. In fiecare an, circa 600 de persoane din  Moldova se infectează cu virusul HIV. Analiza epidemiologica demonstrează ca in ultimii 5 ani este caracteristica afectarea persoanelor de vârsta fertila de 15-24 ani. Se menține un indice înalt de depistare a virusului HIV in rândurile utilizatorilor de droguri injectabile si creste proporția persoanelor infectate pe cale heterosexuală, in urma relațiilor sexuale neprotejate.

Masurile de profilaxie si combatere a infecției HIV/SIDA in tara noastră sunt reglementate  prin Legea cu privire la profilaxia infecției HIV/SIDA care prevede că fiecare cetățean din Republica Moldova poate să se investigheze anonim si benevol după o consiliere speciala, iar cabinetele de consiliere se găsesc in toate raioanele din Moldova. Exista si categorii de persoane care sunt supuse in mod obligatoriu testării: donatorii de sânge, de spermă, de țesuturi și organe.

Persoanele infectate beneficiază de un tratament antiviral gratuit. Terapia antiretrovirală este foarte costisitoare si se efectuează in conformitate cu standardele si protocoalele internaționale , toate cheltuielile fiind suportate de stat.

Infectarea printr-un contact accidental cu HIV poate fi prevenita cu succes prin profilaxia de urgență, care durează 28 de zile. Prima doza medicamentoasa trebuie administrata primele 24 de ore, in cazul înțepăturilor,  sau 72 de ore, in cazul contactului cu mucoasele genitale.

Virusul HIV  se poate dezvolta în organismul omului timp de 2-10 ani, fără a produce simptome ale maladiei, iar persoanele infectate pot fi purtători de viruși (HIV-pozitivi). Faptul îmbolnăvirii POATE FI SUSPECTAT IN multiple cazuri:

  • Ø scăderea bruscă a greutăţii corporale;
  • Ø temperatura ridicată a corpului, din motive necunoscute;
  • Ø mărirea nodulilor limfatici;
  • Ø diaree, eventual pentru perioade îndelungate;
  • Ø apariţia diferitor infecţii, care nu se supun tratamentelor tradiţionale.

Astăzi, fiecare pacient HIV-pozitiv din Republica Moldova are toate posibilităţile de a trăi, învăţa, munci creativ și de a se bucura de toate frumuseţile vieţii. În Moldova există circa 50 de structuri și asociaţii guvernamentale și nonguvernamentale activitatea cărora este plasată în domeniul profilaxiei și combaterii infecţiei în rândul diferitor grupuri de populaţie din Moldova; se realizează 23 programe și proiecte în susţinerea persoanelor afectate de SIDA. În toate centrele raionale și municipale activează cabinete bine dotate de testare și consiliere, unde orice persoană poate primi o consultaţie și ajutor psihologic calificat de la specialiștii în problema maladiei SIDA. 

În condiţiile actuale, SIDA nu reprezintă o sentinţă; nu ezitaţi să solicitaţi la timp consiliere de la specialiștii de profil și, în acest caz, veţi beneficia de un ajutor corespunzător.

 

HIV se transmite:

  • Ø Dacă ai contact sexual (vaginal, oral sau anal) neprotejat (fără prezervativ) cu o persoană infectată.
  • Ø Dacă eşti însărcinată şi eşti seropozitivă, poţi transmite virusul copilului înainte de naştere, în timpul naşterii sau după naştere (prin alăptare la sân).
  • Ø În urma unei intervenţii chirurgicale sau stomatologice dacă instrumentarul medical nu a fost sterilizat corespunzător.
  • Ø Dacă îţi injectezi droguri cu un ac sau o seringă folosită de către o persoană infectată.
  • Ø La cosmetolog sau frizerie, dacă instrumentele folosite nu au fost sterilizate corect sau nu se respectă regimul sanitar. (Atenţie! Aparatele folosite în cabinetele de cosmetică şi în frizerii pentru sterilizare nu au puterea de a distruge HIV sau alți virusuri, cum ar fi cel al Hepatitei B sau C).
  • Ø Prin tatuare – dacă acele pentru tatuaj nu sunt de unică utilizare, folosindu-se acelaşi ac la mai multe persoane. De asemenea, nu trebuie folosit de la un client la altul tuşul sau vopseaua pentru tatuaj, deoarece există riscul ca acest lichid să conţină sânge infectat de la clientul precedent.
  • Ø Prin transfuzie, dacă primeşti sânge de la un donator infectat cu HIV. Riscurile infectării pe această cale sunt astăzi foarte mici în Moldova, donatorii fiind testaţi înainte de a dona sânge pentru intervenţii medicale.
  • Ø Atunci când oferi primul ajutor unei persoane seropozitive care a suferit un accident (cu sângerare), fără a respecta minime măsuri de precauţie (dacă nu ai la îndemână mănuşi sterile foloseşte o pungă de plastic).

HIV NU se transmite:

  • Ø Folosind aceeaşi veselă sau aceleaşi tacâmuri cu o persoană infectată cu HIV.
  • Ø Mâncând din mâncarea gătită de o persoană infectată.
  • Ø Atingând, îmbrăţişând sau sărutând o persoană HIV pozitivă.
  • Ø Folosind aceeaşi toaletă cu o persoană infectată.
  • Ø Folosind aceleaşi obiecte cu o persoană infectată.
  • Ø Stând în aceeaşi camera cu o persoană infectată.
  • Ø De pe un scaun sau bancă unde a stat o persoană infectată.
  • Ø Prin înţepături de insecte.
  • Ø De la animal la om. Animalele nu sunt purtătoare de HIV, cu excepţia unei singure specii de maimuţă, considerată de unii specialişti sursa epidemiei.
  • Ø Prin aer sau apă, prin lichide, (ca laptele de animale), sucuri etc. Virusul nu le poate contamina.

 Clinica SANCOS  este in deplină solidaritate cu persoanele depistate  HIV  pozitive si a celor care trăiesc cu SIDA. În instituție funcționează cabinetul de consiliere și testare voluntară a HIV/SIDA și a Hepatitelor virale, unde persoanele pot apela pentru serviciile respective.

Către Ziua mondială de combatere și profilaxie a infecției HIV/SIDA la 30 noiembrie  curent  in clinica SANCOS se va organiza  ziua ușilor deschise pentru toate persoanele care vor dori,  benevol si  anonim, după o consiliere prealabilă, sa-și verifice statutul prin testarea rapidă a prezenței virusului HIV.

 

Mariana Cozmulici,

Medic de familie CMF “SANCOS”

Остались вопросы?

Для заполнения данной формы включите JavaScript в браузере.
0
    0
    Coșul
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping
      Apply Coupon